Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden. Lees hier meer.
Samenwerken aan de ontwikkeling van de interieurbouw en meubelindustrie, dat is waar het Sociaal Fonds Meubelindustrie (SFM) voor gaat. Maar welke bijdrage levert SFM nu aan de branche en welke projecten komen hier allemaal bij kijken? We spraken hierover met bestuursleden Kees Zwetsloot (penningmeester) en Dennis Vereggen (voorzitter). In dit interview delen ze belangrijke ontwikkelingen en uitdagingen die spelen in de branche. Tot slot werpen ze een blik op wat de toekomst te bieden heeft.
Het belang van het Sociaal Fonds Meubelindustrie
Het Sociaal Fonds streeft ernaar de branche zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor werknemers en werkgevers door diverse initiatieven en projecten te ondersteunen. De collectieve ongevallenverzekering en het project ‘Schaven aan jouw toekomst’ zijn hier enkele voorbeelden van.
Kees: “Gezondheid en vitaliteit zijn onderwerpen die steeds belangrijker worden, aangezien de pensioenleeftijd omhoog kruipt en werknemers langer en vitaal inzetbaar moeten zijn. Het project 'Schaven aan jouw toekomst' speelt hierop in. Door middel van gezondheidschecks, het meten van het binnenklimaat en de verbetering van arbeidsomstandigheden wordt er aandacht besteed aan het welzijn en de gezondheid van werknemers. Daarnaast is er een collectieve ongevallenverzekering afgesloten voor alle werknemers in de branche en wordt er veel geïnvesteerd in scholing, training en werkgelegenheid. Het Sociaal Fonds ondersteunt dit soort projecten door hier middelen voor beschikbaar te stellen.
Het bestuur van SFM
Het Sociaal Fonds wordt bestuurd door vertegenwoordigers van zowel de werkgeversorganisatie als werknemersorganisaties. Kees en Dennis leggen uit dat het bestuur regelmatig samenkomt om de uitvoering van de regelingen te bespreken. De operationele uitvoering wordt niet door het bestuur gedaan, maar door CBM, FBV, CNV en ECM. De bestuursondersteuning wordt uitbesteed aan Wissenraet Van Spaendonck.
Per 1 mei 2024 is Dennis Vereggen geen bestuurslid meer bij SFM.
Ontwikkelingen in de branche
Er zijn veel ontwikkelingen gaande in branche. Kees merkt op dat de woonmeubelbedrijven tegenvallende omzetten hebben en er momenteel veel concurrentie is in vanuit het buitenland. “Hoewel dit segment tijdens de coronaperiode goed presteerde, zien we teruglopende consumentenbestedingen.”
Daarnaast vertelt Kees dat er momenteel een krimp te zien is in de sector, bedrijven hebben minder werknemers in dienst dan voorgaande jaren. “Ik verwacht dat het een spannend jaar zal worden, alhoewel er ook steeds meer zzp’ers bij hun werkgever aankloppen om terug in loondienst te willen. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met de nieuwe wetgeving over schijnzelfstandigheid.” Dennis vult aan dat er in zijn regio veel faillissementen en reorganisaties plaatsvinden in de branche. “Die neerwaartse spiraal waar Kees het over heeft, zie ik helaas ook terug. Ik weet niet of dit dan te maken heeft met concurrentie vanuit het buitenland of hoge inkoopkosten van bijvoorbeeld hout.”
Projectinitiatieven via SFM
Op dit moment lopen er verschillende projecten via SFM. Deze projecten richten zich op duurzame inzetbaarheid, arbeidsomstandigheden en opleidingsmogelijkheden. Schaven aan jouw toekomst, de RVU-regeling en de collectieve ongevallenverzekering zijn projecten die nu lopen en waar kleinere projecten onder vallen.
Kees: “Wat we nu merken is dat veel initiatieven vanuit de werkgevers komen. Ze zijn wel bedacht door sociale partners, maar bij sommige projecten kunnen de vakorganisaties minder leveren dan dat wij kunnen. Als bestuur praten en discussiëren we over dit soort initiatieven. Uiteindelijk nemen we weloverwogen beslissingen om deze initiatieven wel of niet te ondersteunen. Dit doen we dus echt gezamenlijk. ”
Een blik op de toekomst
Kees en Dennis zijn beide van mening dat het Sociaal Fonds en de sociale partners op dit moment met de juiste dingen bezig zijn. Kees: “We focussen ons niet alleen op de thema’s die bij de projecten horen. Maar we spelen ook in op belangrijke zaken als circulariteit, nieuwe productietechnieken, en de veranderingen van werknemers en bedrijven. Er is zoveel in ontwikkeling, en dat zorgt ervoor dat wij continu in beweging zijn. Dat is ook waar we energie van krijgen.”
Dennis vertelt dat iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft, en dat is de branche zo aantrekkelijk mogelijk maken én behouden. “Dat is ook meteen de grootste uitdaging. De branche ontwikkelt zich, en daar moeten we op in blijven spelen. Neem bijvoorbeeld de krapte op de arbeidsmarkt. Zijn wij als meubelbranche op arbeidsvoorwaarden nog concurrerend genoeg ten opzichte van andere branches? Dit soort vragen blijven we onszelf continu stellen om scherp te blijven.”
Trots op de branche
Als we het over de branche hebben, verschijnt er bij Kees en Dennis een lach op hun gezicht. “Wat mij opvalt als redelijke nieuwkomer is dat werknemers en werkgevers in de meubelbranche enorm veel passie en trots uitstralen. De samenwerking wordt echt bij elkaar gezocht, en dat is echt prachtig om te zien”, aldus Dennis.
Beide vinden ze het belangrijk dat werkgevers en werknemers met de branche mee veranderen. “Uiteindelijk verandert de wereld om je heen, dus het is belangrijk om daarin mee te gaan. Zorg dat je jezelf blijft ontwikkelen, gezond en scherp blijft. En maak daarbij vooral gebruik van de initiatieven die aangeboden worden door SFM.”
Mooie ontwikkelingen en initiatieven voor de meubelindustrie. Door middel van gerichte projecten die door het sociaal fonds worden gestimuleerd, blijft het meubelvak zich ontwikkelen. Voor vernieuwing en ontwikkeling in de branche is het echter wel belangrijk dat bedrijven zich ook (blijven) aansluiten bij werkgeversorganisatie CBM. Op die manier wordt voldoende representativiteit bereikt om de continuïteit van het SF te waarborgen.