Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden. Lees hier meer.
Sinds 2001 is Sandra van Ekris eigenaar van Immano Interieurbouw, een interieurbouwbedrijf dat gespecialiseerd is in maatwerk. In het kader van duurzame inzetbaarheid, kwam Immano drie jaar geleden in aanraking met het project ‘Schaven aan jouw toekomst’. In dit interview legt Sandra uit waarom het belangrijk is om te investeren in de toekomst van werknemers en deelt ze haar ervaringen met de verschillende thema’s binnen dit project.
Ieder meubel is uniek
Immano bereikt dit jaar een hoogtepunt; het bedrijf is al 40 jaar gespecialiseerd in interieur op maat voor kantoren, winkels, woningen en projectinrichtingen. Het bedrijf richt zich voornamelijk op het midden- en hoogsegment. Sandra benadrukt dat elk meubelstuk uniek is. “Wat wij willen overbrengen, is dat het om vakmanschap gaat waarbij meubelmakers trots zijn op hun werk. Het feit dat elk meubel op maat wordt gemaakt door vakmensen met passie, wordt soms over het hoofd gezien. Bij ons krijgt ieder meubel de aandacht en tijd die het verdient.”
Medewerkers en vakmanschap staan centraal
Via de branchevereniging voor de Interieurbouw en Meubelindustrie (CBM) kwam Sandra in aanraking met het project ‘Schaven aan jouw toekomst’ (SAJT). “De markt staat onder druk, er wordt getrokken aan je medewerkers en tegelijkertijd is het heel moeilijk om goede vakmensen te vinden. Toen hebben we besloten om aan de slag te gaan met SAJT. Dat heeft ons geholpen om activiteiten te realiseren die toegespitst zijn op de ontwikkelpunten van onze medewerkers.”
Immano heeft te maken met verschillende projecten die raakvlak hebben met de thema’s van SAJT, namelijk: de RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie, VCA (Veiligheid, gezondheid en milieu-checklist Aannemers) certificering, DISC-methode, leermeester, online cursussen, competentiemeter, talentscan, het aanvragen van persoonlijke ontwikkelingsbudgetten, De Persoonlijke Gezondheidscheck en de cursus ‘Geldfit’.
“Al deze verschillende projecten hebben we in stapjes uitgerold. We willen dat medewerkers gezond zijn, optimaal presteren en het naar hun zin hebben. Hoe meer je investeert in hun welzijn, hoe langer ze inzetbaar zijn en ook voor je kunnen blijven werken", vertelt Sandra.
Ervaring met SAJT
Sandra vertelt dat de functioneringsgesprekken binnen Immano inmiddels omgezet zijn naar ontwikkelgesprekken. Hierbij maakt ze gebruik van de DISC-methode. “Dit was best spannend toen we daarmee gingen starten, maar ik merk dat er zoveel interessante gesprekken uit zijn gerold. Het heeft mij enorm geholpen om verdieping aan te brengen in onze gesprekken. Ook de gezondheidschecks die we hebben uitgevoerd, hebben geleid tot verrassende resultaten. Sommige medewerkers zijn na de check bij de huisarts langs geweest. Dan merk je wel dat dit soort initiatieven heel waardevol zijn.”
Immano heeft een positieve ervaring met de projecten van Schaven aan jouw toekomst, maar ziet soms wel een gat tussen praktijk en theorie. Sandra: “De gemiddelde meubelmaker werkt liever met zijn handen dan dat ze een online cursus volgen. Daarnaast is de DISC-methode nieuw en dus extra spannend. Dit zorgt soms wel voor een uitdaging.”
Investeren in kleine stapjes
Als Sandra wordt gevraagd wat ze andere organisaties in de branche adviseert, reageert ze direct enthousiast. Ze geeft aan dat het belangrijk is om niet bang te zijn voor dit soort nieuwe projecten.
“Je zult zien dat het je heel veel oplevert. Investeer in kleine stapjes, en kies de projecten uit die passen bij jouw organisatie. Merk je dat er verbetering nodig is op de werkvloer? Dan zou je over de DISC-methode na kunnen denken. Merk je dat er rondom kennis, kunde en vaardigheden wat te halen valt? Ga dan met de cursussen aan de slag. Schaven aan jouw toekomst heeft veel mogelijkheden, maak daar ook gebruik van!”